Kolagen Untuk Kesihatan Tulang (cantik adalah bonus)

Collagen Peptide
Sekarang ini popular sangat orang memperkatakan mengenai kebaikan kolagen terutamanya di facebook.    Antara yang paling popular adalah kolagen daripada sumber rumpai laut Sabah yang dikatakan mempunyai gred AAA.  Terus terang saya sendiripun kurang pasti apa sebenarnya kolagen.  Saya cuma tahu kegunaan kolagen lebih cenderung kepada kecantikan sahaja.

Bila masuk bab-bab kecantikan, saya memang slow dan cincai sikit ... fikir asal ada saja biarpun melihat rakan-rakan berkongsi testimoni di facebook mengenai keupayaan kolagen yang membantu memperbaiki struktur kulit menjadi tegang dan berseri hanya dalam tempoh tiga hari.

Collagen yang telah diproses
Sampailah suatu hari, saya membaca mengenai kolagen baik untuk kesihatan tulang yang dikongsikan oleh seorang rakan yang menjadi ejen 'dropshipping' produk kolagen ini.  Memandang saya mempunyai masalah lutut, jadi timbul perasaaan untuk mencuba walaupun masih ada perasaan ragu-ragu.

Sebelum memutuskan untuk mencuba, saya mengambil masa yang agak lama juga mengumpul maklumat.  Seronok juga bila masuk dalam bab google meng'google ni ... banyak info berguna diperolehi.  Hasil google-google juga, saya baharu tahu bahawa kolagen merupakan protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia.

Sekarang ni saya sedang mencuba kolagen daripada sumber ikan yang dikatakan sangat baik untuk kesihatan tulang dan kecantikan kulit.  Berharap agar ianya berkesan memperbaiki semula tisu-tisu pada bahagian lutut saya ... mencantikkan kulit?  kalau bertambah cantik itu kira bonus ♥‿♥

Maklumat berkaitan kolagen peptide ini boleh diperolehi di http://www.facebook.com/pages/Rumpun-Ayu/195991803876418?fref=ts

0 comments: